Från och med 1 januari 2025 förändras elnätsavgiften för många villaägare i Sverige då Ellevio inför effektabonnemang för alla sina elnätskunder. De är därmed först ut av de stora elnätsbolagen med att införa avgifter relaterade till effektuttaget för sina villakunder.
Det är Energimarknadsinspektionen som beslutat att alla elnätsbolag ska införa effektavgifter, eller effekttariffer som det också kallas, för samtliga kunder senaste 1 januari 2027. Övriga elnätsbolag kommer alltså inom kort följa efter.
Idag baseras elnätsavgiften för villaägare oftast på vilken storlek man har på huvudsäkringen och hur mycket energi (kWh) man använder totalt under en månad. En säkringsstorlek på 25 A är dyrare än en säkringsstorlek på 16 A eftersom man med en större säkring har möjlighet att använda mer el på samma gång.
Effektavgift innebär att det blir avgörande hur mycket el man faktiskt använder på samma gång då man får betala för de enstaka timmar varje månad då man använder som mest el. Att till exempel ladda bilen samtidigt som man lagar mat och tvättar orsakar en effekttopp som då kan bli avgörande för hela månadens elnätsfaktura.
Elnätsbolagen väljer själva hur de utformar sina effekttariffer. Det kan handla om:
I många fall är det fortfarande en fast avgift som baseras på säkringsstorlek och en avgift som baseras på totalförbrukningen Där läggs effektavgiften till som ytterligare en faktor.
Hos en del elnätsbolag baseras avgiften enbart på timmen med högst förbrukning och i andra fall räknas ett medelvärde av de tre högsta förbrukningstimmarna.
I en del elnät vill man använda effektavgiften för att styra bort användning från vissa tider då belastningen är hög. Därför räknar man kanske bara in toppar som infaller dagtid eller har högre priser under vintern än under sommaren.
Effektavgiften behöver inte innebära att elnätskostnaden blir högre men om du har apparater eller anläggningar som kräver mycket effekt så kan det leda till otrevliga överraskningar på fakturan om man inte ser upp.
Effekttaxan i Ellevios elnät ligger till exempel på 81,25 kr/kW.
Effektavgiften för att dagtid ladda en elbil med 11 kW blir då cirka 900 kr/månad. Om det sker samtidigt som du tvättar och lagar mat får du lägga på ett par hundralappar till.
På samma sätt blir kostnaden för ett torkskåp cirka 160 kr/månad, en bastu cirka 400 kr/månad och en frånluftsvärmepump cirka 600 kr/månad.
Kapa effekttoppar och spara solel med flexibla batterilösningar från Ferroamp.
Dela insikten
Insikter
Missa inte de senaste nyheterna om vår smarta systemlösning och hur du kan framtidssäkra dig med grön innovation från Sverige.
EnergyCloud
FERROAMP-PARTNER
VERKTYG & STÖD