Sänkt pris - 30% på batterier

Ferroamp ett givet val för ovanligt villasystem

– Det första besiktningsmannen sa var att solcellsanläggningen var sjukt överdimensionerad, men han känner ju inte till syftet. Utifrån syftet är den mycket väldimensionerad.

Bland de företag och större fastighetsägare som är nominerade till årets anläggning av Svensk Solenergi finns det en helt vanlig villaägare. Men det är inte så konstigt. Fredrik Jonssons solcellsanläggning är allt annat än vanlig och allt är uppbyggt runt ett Ferroamp-system.

Fredrik Jonsson bjuder på hamburgare direkt från elgrillen när Ferroamp är på besök en dag i mitten av mars. Fastän snön fortfarande smälter på delar av taket har han ett överskott på egenproducerad solel i systemet.

– Det blir Ferroamp-grillat alltså, säger han.

Fredrik Jonsson visste vad han ville ha redan innan han köpte villan i Hustahöjden i Västerås. Verksam inom IT-branschen gillar han data och ville ha maximal insyn och kontroll över sin solcellsanläggning. Därför var Ferroamp det givna valet.

– Det var ett vägval. Vill vi ha en ”korkad” växelriktare som ger värde de 1800 timmar om året solen skiner och är en dyr brevpress resten av tiden eller vill jag ha en anläggning som ger mervärde alla årets 9000 timmar? Ser man till kostnad per drifttimme är Ferroamp en god investering, säger han.

Just eftersom Ferroamps växelriktare EnergyHub är så mycket mer än just en växelriktare såg Fredrik till att den installerades i huset redan en månad efter inflyttningen i september 2022, nio månader innan solpanelerna installerades. Det var den smarta elbilsladdningen, fasbalanseringen och kanske framför allt möjligheterna att mäta elanvändningen som Fredrik var intresserad av.

– Man behöver korrekt data för att ta korrekta beslut. Alla husägare borde ha en EnergyHub bara för fasbalanseringen och tillgången till mätdatan. Du ser hur ditt beteende påverkar effektuttaget, du ser om du har ojämt fördelade laster på faserna och vad du ser vad du egentligen behöver för säkring. Smartast är att installera en EnergyHub redan före man bestämmer sig för vilka solceller eller vilket batteri man ska ha. Då får man det beslutsunderlag man behöver för att dimensionera rätt, säger Fredrik men tillägger att han själv inte dimensionerade sin anläggning på det sättet.

Han var helt enkelt ute efter en riktigt stor anläggning.

Mest produktion ger solsträngarna på södra sidan men även norrsidan har hög produktion.

Självförsörjande under vinterdagar

Totalt har Fredrik satt upp 111 paneler på sammanlagt 43,5 kWp på bostadshus och friggebod. Fredrik valde att sätta solceller i alla väderstreck och alltså även utnyttja norrsidorna eftersom han bedömde att produktionen ökade mer än kostnaden.

– Många har ifrågasatt varför vi installerat paneler på norrsidorna. Men tittar man på produktionsdata så är det bara mina största södersträngar som producerar mer än norrsträngarna. Det är väldigt roligt och lite oväntat.

På vintern producerar en solanläggning i Sverige bara 10 procent av toppeffekten men med en så stor anläggning gjorde det ändå att familjen var självförsörjande och till och med kunde exportera el en vecka före julafton. Produktionen över helåret väntas landa på mellan 30-35 MWh vilket är nästan tre gånger så mycket som förbrukningen. Fredrik är väl medveten om att detta inte är det vanliga sättet att dimensionera en solcellsanläggning.

– Det här är ett sätt att bidra till elnätet och energiomställningen men att jag satsat så här mycket är ju också för att det är kul. säger Fredrik.

Öppet system fullt av möjligheter

Ferroamp-systemet använder öppna API:er som gör att det går att integrera med andra system. Det gör det möjligt för den som äger ett system att hitta egna lösningar till exempel när det gäller att visualisera produktion och användning. Fredrik har integrerat systemet i Apples HomeKit men även med visualiseringsverktyget Solar-Fox. Där kan man få översikt över produktionen men också hur mycket koldioxidutsläpp som undvikits och hur många andra villor man förser med el varje månad.

Nästa steg för Fredrik är att skaffa batterier för att öka egenanvändningen av solelsproduktionen och möjligheten att timprisstyra, alltså utnyttja variationerna i elpriser över dygnet. Han siktar också på att delta på marknaden för stödtjänster.

Och det är just helheten med de många funktionerna som Fredrik återkommer till när han pratar om EnergyHub och Ferroamp-systemet, att det är så mycket mer än en växelriktare för solel.

– Jag hävdar bestämt att en fastighetsägare faktiskt gör fel om man inte skaffar en EnergyHub, om det så bara är för att komma åt mätdatan, säger han och skrattar.

Ferroamp-systemet för villaägare

Dela insikten

Nyheter

Ferroamp utvecklar satsning på stödtjänster

Efter att den första budportföljen med Ferroamp-system aktiverats på balansmarknaden avser Ferroamp nu att tillsammans med Ntricity skicka in underlag för förkvalificering i samtliga elområden och utveckla samarbeten med fler elbolag. Utvecklingen av stödtjänster gör att energilagring blir ett allt viktigare strategiskt område för Ferroamp.

Ferroamp ett givet val för ovanligt villasystem

Bland de företag och större fastighetsägare som är nominerade till årets anläggning av Svensk Solenergi finns det en helt vanlig villaägare - fast med en ovanlig solcellsanläggning.

Stora vinster med energidelning mellan idrottsanläggningar

Energidelning mellan byggnader via PowerShare gör det möjligt att optimera elanvändningen och sänka kostnaderna i idrottsanläggningar. Så kan man använda solenergi även i byggnader med för dåliga tak.