Möjligheten att styra ner solproduktion är viktig om man vill bygga en stor anläggning utan att gå upp i säkringsnivå. För lantbrukaren Klas Danielsson var det en av anledningarna till att välja Ferroamp.
För många lantbrukare är solpaneler en självklarhet. Flera år före solpaneler började ploppa upp i vartenda villaområde kunde man se dem pryda på ladugårdstak runt om i landet. Stora tak och hög elförbrukning att har gjort solenergi till en lönsam investering.
Klas Danielsson är mjölkbonde med en gård i Stora Skedvi i södra Dalarna. Gården består av två bostadshus, verkstad, maskinhall och själva ladugården med plats för cirka 70 mjölkkor.
– Med mjölkrobot, mjölkkyl, spannmålskross, utfodring, belysning och fläktar går det åt ganska mycket el, så det kändes klart intressant att kunna producera det själv, säger Klas Danielsson.
Särskilt mjölkroboten gjorde solpaneler till en lönsam investering. I mjölkroboten används nittiogradigt vatten som under vintern värms med överskottsvärme från flispannan i bostadshuset.
Mellan slutet av maj och september behövs inte flispannan för att värma huset och vattnet till mjölkroboten värms då i stället med el vilket innebär högre elräkning. Det är också den perioden som solpanelerna producerar som mest och med en solcellsanläggning på nästan 60 kW kan Klas minska behovet av att köpa in från elnätet radikalt.
Möjlighet att styra ner produktionen
Solcellsanläggningen installerades 2021 och kontaktade Falu Solenergi.
– En solcellsanläggning är en stor investering och därför är det viktigt att det blir rätt från början och hållbart över tid. Falu Solenergi är en noggrann partner som tänker långsiktigt och ger service genom hela processen, säger Klas Danielsson.
Det fanns flera skäl till att man valde ett Ferroamp-system till solcellsanläggningen. En av anledningarna var möjligheten att styra ner solproduktionen.
Med en så pass stor solcellsanläggning blir exporten av solel omfattande vid tillfällen när förbrukningen i ladugården är låg. Om all solelproduktion då levereras ut på elnätet måste huvudsäkringarna dimensioneras efter det, vilket i sin tur skulle innebära en högre elnätsavgift. Med Ferroamps smarta styrning går det att dynamiskt styra ner solelsproduktionen för att begränsa exporten och på det sättet har gården kunnat ligga kvar på 63A.
Ferroamps unika fasbalansering bidrar också till möjligheten att minimera huvudsäkringarna även ifall elbehoven i fastigheten skulle öka.
Effektavgifter införs
Fler och fler nätägare inför nu olika modeller av effekttariffer även för anslutningar med huvudsäkringar upp till 63A och det blir därmed avgörande för elnätsfakturan hur mycket el man använder på samma gång. 2027 ska det vara infört i hela landet.
I augusti 2024 införde Dala Energi som är nätägare i Stora Skedvi effekttariffer för alla anslutningar. Hur höga effekttarifferna blir påverkas av storleken på anslutningen så det är fortfarande viktigt för Klas att ligga kvar på den låga säkringsnivån men nu gäller det också att kunna kapa effekttopparna.
Klas Danielsson funderar därför på att skaffa ett batteri. Eftersom Ferroamp-systemet är modulärt går det enkelt att lägga till batterier eller fler solpaneler till den befintliga anläggningen.
– En orsak till att vi rekommenderade en Ferroamp-anläggning är just att den är framtidssäker. Oavsett hur elnätsavgifterna formuleras så går det att hantera, säger Jesper Johansson på Falu Solenergi.
Dela insikten
Insikter
Missa inte de senaste nyheterna om vår smarta systemlösning och hur du kan framtidssäkra dig med grön innovation från Sverige.
EnergyCloud
FERROAMP-PARTNER
VERKTYG & STÖD