Sänkt pris - 30% på batterier

En investering som ger utdelning

Plusfakturor från elbolaget och billigare banklån. Investeringen i solceller med ett Ferroamp-system har slagit väl ut för Pia och Anders Broberg.
– Vi är inte direkt några elnördar som försöker vara först på bollen, men det är kul att se att investeringarna slår väl ut, säger Anders.

När bergvärmepumpen behövde bytas för ett par år sedan föreslog installatörsfirman HS Solteknik ett helhetsgrepp för energianvändningen i villan i Järfälla. Pia och Anders är kanske inga nördar men de gillar att göra saker ordentligt när de renoverar. När oljepannan gick sönder kort efter inflytten 1996 satte de in bergvärme, när fönstren behövde bytas blev det treglasfönster så ett Ferroamp-system låg helt i linje med deras ambition att förbättra och modernisera den gamla sjuttiotalsvillan.

– Det viktiga för oss var att det är driftsäkert, enkelt att använda och att det hela tiden uppdateras med nya funktioner utan att man behöver göra nya installationer, säger Anders.

Inte snålat på el

Sedan huset försetts med en EnergyHub och solceller på sammanlagt 18 kW har Pia och Anders i stort sett fått plusfakturor från elbolaget mellan april och september. Och då har de ändå inte snålat på el. Dessutom har de elbil.

– I julas reagerade grannarna på att vi hade så mycket julbelysning. De undrade vilket elbolag vi har, skrattar Pia och tycker att det är skönt att inte behöva tänka på vid vilka tider man diskar och tvättar nu när de också har ett batteri.

Hampus Carlsson på HS Solteknik berättar att det annars är ganska vanligt att de som köper ett Ferroamp-system även börjar förändra sin elanvändning när de kan följa utvecklingen i webbportalen EnergyCloud.

– Många av våra kunder kommer tillbaka och berättar att de fått en helt ny förståelse för elförbrukningen i huset. Det är inte längre bara en räkning som man inte kan göra något åt utan något som går att påverka genom att investera eller bara ändra beteende, säger han.

Hampus Carlsson från HS Solteknik demonstrerar Ferroamp anläggningen för Pia och Anders Broberg.

Mer än bara solel

Både Pia och Anders vittnar om att många kollegor som också har solceller blir väldigt nyfikna när de visar upp staplarna och diagrammen där man både kan se hur mycket man förbrukar, producerar och säljer, hur mycket som laddas i batteriet men också hur de enskilda faserna belastas.

– De frågar var man kan få tag på appen, men det är ju lite mer än bara en app, det är ju ett helt system, säger Pia.

Många köper Ferroamp-systemet med sin EnergyHub som en växelriktare till solcellerna medan de många andra fördelarna ofta blir tydliga efterhand. För Pia och Anders är fasbalanseringen något som verkar i det tysta men något som Hampus menar att de skulle märka om de inte hade den. När elbilen står på laddning och de använder all elektronik i sitt välutrustade kök skulle säkringen gå om fasbalanseringen inte jämnade ut lasterna över faserna.

Batteri för stödtjänster

Förutom att sänka elkostnaderna ser Pia och Anders anläggningen som en investering för att höja värdet på fastigheten. Efter investeringarna i energisystemet har deras eget hus gått från energiklassificering E till ett B+. Det ger dem grönt lån från banken vilket innebär lägre ränta.

Paret har också investerat i ett batteri och planerar nu att ge sig in på marknaden för stödtjänster. De kommer då att få betalt för att låta batteriet bidra till att hålla frekvensen i elnätet.

– Det ska bli kul att se vad det ger. Samtidigt vet vi att detta är en marknad som hela tiden rör på sig och det är därför Ferroamp-systemet passar så bra. Det uppdateras hela tiden så att man kan vara med när det dyker upp nya möjligheter, säger Anders.

– Det är många kunder som köpte Ferroamp-system för flera år sedan som är nu är jätteglada att deras gamla system också kan användas för stödtjänster. Det visar att systemet är framtidssäkert, säger Hampus Carlsson på HS Solteknik.

Ferroamp-systemet för villaägare

Dela insikten

Hitta en installatör nära dig!

Sök på kartan efter en installatör i ditt närområde