Mats Karlström, affärsutvecklare, Ferroamp.

Almedalen: Kan lokala energisamhällen vara lösningen på trängseln i elnätet?

På flera håll i landet får fastighetsägare nu inte tillstånd av elnätsägaren att ansluta sina solcellsanläggningar till elnätet. Vid ett seminarium i Almedalen som arrangeras av Ferroamp och Rainer & Co diskuteras hur en ökad styrbarhet och lokala energigemenskaper kan minska trängseln i nätet.

– Med styrbara och delade produktions- och lagringsresurser kan fastighetsägare bidra till ett robustare och flexiblare elnät och samtidigt tjäna pengar på det. Det är viktigt att alla aktörer på elmarknaden är medvetna om vilka tekniska möjligheter som nu finns för att hantera obalanser så att man inte i onödan begränsar utbyggnaden av förnybar energi, säger Mats Karlström, affärsutvecklare, Ferroamp.

Under seminariet ”Trängselavgift i elnätet – står lokala energisamhällen för lösningen?” som hålls under Almedalsveckan diskuteras vilka förutsättningar som finns för att energigemenskaper, eller energisamhällen, med hjälp av dessa styrbara produktions- och lagringsresurser ska kunna avlasta elnätet och bidra till den gröna elektrifieringen. Behövs nya affärsmodeller och kan vi lära oss av tidigare tekniksprång? Hur ser utvecklingen ut i andra länder och vad betyder det här för fastighetsägarna?

Seminariet arrangeras av Ferroamp, som utvecklar energi- och effektoptimeringslösningar för fastigheter, tillsammans med Rainer & Co.

Medverkar på seminariet gör:
Mats Karlström, affärsutvecklare, Ferroamp
Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, Chalmers
Jonas Birgersson, IT-entreprenör, ordförande ViaEuropa
Sofia Ljungdahl, vd, OBOS Nya Hem
Pierre Ståhl, Projektledare förnybar energi, Energikontor Syd
Moderator: Lena Rainer, Rainer & Co

Trängselavgift i elnätet – står lokala energisamhällen för lösningen?
Tid: 27 juni, 17.00-18.00
Plats: Teaterskeppet, Visby

Till Almedalsveckans program

Energidelning med PowerShare

Dela nyheten

Nyheter

Ferroamp utvecklar satsning på stödtjänster

Efter att den första budportföljen med Ferroamp-system aktiverats på balansmarknaden avser Ferroamp nu att tillsammans med Ntricity skicka in underlag för förkvalificering i samtliga elområden och utveckla samarbeten med fler elbolag. Utvecklingen av stödtjänster gör att energilagring blir ett allt viktigare strategiskt område för Ferroamp.

Ferroamp ett givet val för ovanligt villasystem

Bland de företag och större fastighetsägare som är nominerade till årets anläggning av Svensk Solenergi finns det en helt vanlig villaägare - fast med en ovanlig solcellsanläggning.

Stora vinster med energidelning mellan idrottsanläggningar

Energidelning mellan byggnader via PowerShare gör det möjligt att optimera elanvändningen och sänka kostnaderna i idrottsanläggningar. Så kan man använda solenergi även i byggnader med för dåliga tak.