Nyhet!

Stödtjänster till elnätet

Med ett batteri i ditt Ferroamp-system kan du tjäna pengar på att bidra med flexibilitet och balans till elnätet. Det kallas stödtjänster eller flextjänster. Ferroamp-systemet kan i dagsläget användas till den tjänst som heter FCR-D.

När du anmäler ditt system till tjänsten låter du en så kallad aggregator använda kapacitet i ditt system och snabbt ladda i eller ur batteriet under ett kort tidsintervall när elnätet behöver stöd.

Ferroamps unika lösning gör att du kan fortsätta använda batteriet till fastighetens behov samtidigt som det används för stödtjänster. Vi kallar det öppen flexibilitet.

Varberg Energi erbjuder nu som första elbolag kunder med Ferroamp-system att delta på marknaden för FCR-D genom deras tjänst ”Flex batteri”. Den erbjuds i ett första skede för deras kunder i hela elområde 3 (utom Gotland). Läs mer under ”Vanliga frågor” om vilka som kan anmäla sig och hur stödtjänster fungerar.

Batterier från Ferroamp

Utrusta ditt Ferroamp-system med ett ESS-batteri för att vara med och sälja stödtjänster. Beställ från en installatör redan idag! 

ESS 7/2

Lagringskapacitet

7,1 kWh

Nominell effekt

1,8 kW

Moduler

2

ESO

1

ESS 10/3

Lagringskapacitet

10,6 kWh

Nominell effekt

2,7 kW

Moduler

3

ESO

1

ESS 14/8

Lagringskapacitet

14,2 kWh

Nominell effekt

7,3 kW

Moduler

4

ESO

2

ESS 17/10

Lagringskapacitet

17,7 kWh

Nominell effekt

9,1 kW

Moduler

5

ESO

2

Flex Batteri - Varberg Energi

Du som redan har ett Ferroamp-system med batteri kan anmäla dig till Flex Batteri hos Varberg Energi. Information om villkoren för att delta hittar du under ”Vanliga frågor” nedan.

Användarguide

Se tutorial och läs mer om hur stödtjänster funkar i ditt Ferroamp-system.

Vanliga frågor

Det går att anmäla sig till tjänsten för alla som har ett Ferroamp-system med ett PSM och ESS-batteri. På sikt kommer det även att fungera med Pylontech H1/M1.

Tjänsten kommer att finnas tillgänglig i alla elområden när en tillräckligt stor portfölj av system anmält sig. Vid dagen för lansering kommer det att vara elområde 3 men ambitionen är att kunna lägga till övriga elområden inom kort.

 

Ja, de flesta funktioner kommer vara tillgängliga i ditt system med vissa begränsningar av tillgänglig kapacitet i batteri eller effekt att nyttja till olika funktioner. Läs mer om  vilka inställningar som behöver göras i Ferroamps användarguide. 

För att sälja kapacitet på marknaden för stödtjänsten FCR-D behöver du bli elhandelskund hos Varberg Energi och anmäla dig till tjänsten ”Flex Batteri”. Ditt system utvärderas då i ett systemtest. Förutsatt att ditt system lever upp till kraven, blir ditt system sedan en del av den portfölj som Varberg Energi erbjuder till FCR-D marknaden. Anpassa batteriinställningarna till stödtjänster enligt instruktionerna i Ferroamps användarguide.  

Hur stor ersättningen blir beror på effekten på ditt batteri, tillgänglighet och marknadsfaktorer som tillgång och efterfrågan. Betalningen till dig som användare bestäms av tjänsteleverantören, i det här fallet Varberg Energi. 

Schematisk bild över elnätet med frekvensmätare.

Vad är stödtjänster i elnätet?

Vad är stödtjänster i elnätet?

För vem?

Hitta en installatör nära dig!

Sök på kartan efter en installatör i ditt närområde